Wat is een Youngtimer?

Een Youngtimer is net als een Oldtimer een bijzondere auto. In tegenstelling tot Oldtimers, die vaak aangeschaft worden voor hobbymatig gebruik, zijn Youngtimers ook geschikt voor dagelijks gebruik. Het gaat hierbij om auto’s van 15 jaar of ouder in originele staat, die kwalitatief voldoen aan de eisen die men stelt aan een jonge, gebruikte occasion. Youngtimers zijn veelal auto's uit het luxere segment en zijn vanwege de hogere leeftijd relatief voordelig in aanschaf. Het meest interessante aan een Youngtimer is het fiscale voordeel bij zakelijk gebruik. Steeds meer ondernemers kiezen dan ook voor een Youngtimer.

Lage bijtelling

De Nederlandse overheid heeft voor auto's van 15 jaar en ouder een fiscaal vriendelijke regeling getroffen. Het voordeel van deze Youngtimers is dat je bij zakelijk gebruik slechts bijtelling betaald over de dagwaarde in plaats van over de nieuwwaarde. Het percentage is met 35% weliswaar hoger, maar het verschil tussen nieuwwaarde en dagwaarde is natuurlijk enorm. In sommige gevallen vraagt de Fiscus om een taxatierapport, maar normaal gesproken volstaat de aankoopfactuur voor het berekenen van de bijtelling. 

BTW voordeel

Naast het bijtellings voordeel mag u ook de BTW over gemaakte autokosten terug vorderen/verrekenen bij uw BTW aangifte. Het gaat hierbij o.a. om de BTW over de brandstof en onderhouds- c.q. reparatiekosten. U hoeft geen kilometerregistratie bij te houden om aan te tonen hoeveel brandstof u prive verbruikt heeft. U betaald immers de volledige bijtelling. Toch heeft de Fiscus een compensatiemaatregel "forfaitaire BTW" bedacht voor privé gebruik. U dient hierbij één keer per jaar (laatste kwartaal aangifte)  1,5% over de catalogus van de auto bij uw BTW op te tellen. Afhankelijk van de gemaakte autokosten welke met BTW belast is levert het verrekenen van de BTW in de meeste gevallen toch nog een besparing op. Wanneer u heel weinig rijdt en dus relatief weinig kosten maakt kunt u ervoor kiezen de BTW niet terug te vorderen. Hiermee vervalt ook de forfaitaire BTW.

Lage investering & gebruikskosten

Door de relatief lage aanschafwaarde is een Mercedes-Benz Youngtimer met name voor kleine en middelgrote ondernemingen een prima investering. De afschrijvingskosten zijn laag en het idee dat de fiscus deels meebetaald aan een representatieve auto welke veel luxe en comfort biedt, moet u als muziek in de oren klinken. Bij een goed onderhouden exemplaar met niet al teveel kilometers op de teller zullen ook de gebruikerskosten (prijs / kilometer) relatief laag zijn. Een Mercedes-Benz staat bekend om zijn lage prijs per gereden kilometer.

Aanschaf van een Mercedes-Benz Youngtimer

De populariteit van Youngtimers voor zakelijk gebruikt neemt toe en is dan ook wel echt een trend te noemen. Er zijn dan ook diverse kapers op de kust die meeliften op de groei in het Youngtimer segment. Hiervoor moet u goed oppassen en het is wel zaak dat u een echte koopt, want met een kat in de zak lijkt het goedkoop te zijn maar niets is minder waar. Kijk dus goed uit met wie u in zee gaat bij de aanschaf van uw Youngtimer.

Nijkamp Mercedes-Benz Youngtimers

Je haalt niet zomaar even een mooie en goede Youngtimer op in Duitsland. De echte mooie exemplaren komen meestal niet eens op het internet, maar worden direct onderhands verhandeld. Nijkamp Automotive is al sinds 1999 actief in dit segment en wij beschikken dan ook over een netwerk door heel Duitsland. Met onze werkwijze in Duitsland hebben wij door de jaren heen veel krediet en een zogenaamde "gunfactor" opgebouwd. Hierdoor kunnen wij regelmatig beschikking krijgen over de mooiste exemplaren, vaak rechtstreeks afkomstig van de 1e of 2e eigenaar.